100% eco

Заболявания на щитовидната жлеза – причини, симптоми и лечение

Заболяванията на щитовидната жлеза са често срещани, но и често неразбрани и пренебрегвани. Голям е процентът на хората, които дори не предполагат, че имат подобен проблем. А ролята на щитовидната жлеза е от съществено значение за правилното функциониране на целия организъм.

Най-общо казано, щитовидната жлеза произвежда два ключови хормона - тироксин - известен като Т4 - и трийодтиронин – познат като Т3, чиято ключова цел е да регулира как клетките, органите, тъканите и жлезите използват кислорода и енергията. На щитовидната железа разчитат всички системи в нашето тяло. От правилното й функциониране са зависими доброто храносмилане, растежът на косата и ноктите, сексуалното желание, мозъкът, сърцето и метаболизмът.

Основните рискови фактори за заболяванията на щитовидната жлеза включват фамилна анамнеза за автоимунно заболяване, йоден дефицит или излишък, тютюнопушене, излагане на радиоактивност и др.

Най-честите симптоми са свързани с умора, покачване на тегло и невъзможността му за регулиране, косопад, мускулни и ставни болки (при хипотиреоидизъм). Безпокойство, безсъние, повишен пулс и необяснима загуба на тегло обикновено се свързват с хипертиреоидизъм. Симптомите в областта на шията, които могат да предполагат проблем с щитовидната жлеза са дискомфорт и/или болезненост във врата, видимо уголемяване или бучка на щитовидната жлеза, дрезгавост, трудно преглъщане. При появата на някои от тези оплаквания е задължителна консултация със специалист. Диагностицирането става чрез кръвни изследвания.

При хипотиреоидизъм лечението е с хормонозаместваща терапия, при хипертиреоидизъм и болест на Грейвс – с антитироидни лекарства , които забавят производството на тиреоиден хормон. За автоимунните заболявания на щитовидната жлеза, като Хашимото пък се назначава терапия за намаляване на антителата, както и някои промени в храненето и начина на живот.

Алтернатива на конвенционалната медицина са билковите добавки. Сред българските растения, които подобряват функцията на щитовидната жлеза и нормализират производството на хормоните са женско биле, ехинацея, маточина, очиболец, черен орех и др. Лековитата им сила е събрана в био добавката на Bulgar Herbs „Тирохърб“. Продуктът е с доказан произход и качество, няма странични действия и може да бъде съчетан с назначено медикаментозно лечение. Ефективен е при лечение на Хашимото, гуша, тиреотоксикоза, хипертиреоидизъм.

Поръчайте „Тирохърб“ от ТУК