100% eco

Ефектите на стреса върху тялото и как да се справим

Стресът е естествена физическа и психическа реакция на тялото спрямо външни събития. При краткосрочни ситуации, той може да бъде от полза, тъй като подготвя организма за евентуално справяне с по-тежки проблеми. Когато обаче нивата на стреса останат повишени за по-дълъг период , това може да изложи здравето ни на сериозен риск.

Тялото реагира на стреса като отделя хормони, които увеличават сърдечната и дихателна честота. Тези хормони задействат реакцията на тялото в режим на „борба“. Дишането става учестено и може да бъде изключително затруднено (особено при хора, които по принцип страдат от дихателни проблеми).

Стресът е отговорен и за по-бързото изпомпване на кръвта от сърцето. Хормоните на стреса карат кръвоносните съдове да се свиват по-бързо и да пренасочват повече кислород към мускулите, така че тялото да има повече сили да се бори. Но това води до повишаване на кръвното налягане, а от там и до увеличаване риска от инфаркт или инсулт.

Стресът влияе и върху храносмилателната система. В такива състояние, черният дроб произвежда допълнителна кръвна захар (глюкоза ) с цел да даде енергия на организма. В много от случаите обаче тялото не може да се справи с този допълнителен приток на глюкоза и по този начин се увеличава риска от развитие на диабет тип 2.

Стресът се отразява негативно и върху сексуалността и репродуктивното здраве. В някои от случаите може да стане причина дори до появата на еректилна дисфункция или импотентност.

И не на последно място – стресът отслабва имунитета. Хората под постоянен стрес са по-податливи на вирусни заболявания като грип и настинка , както и на други инфекции. При тях възстановяването продължава по-дълго време, тъй като защитните сили на организма са отслабени значително.

За да помогнем на организма си да се пребори по-бързо със стреса можем да разчитаме на българските билки. Добавката „Невролакс“ представлява съчетание от най-ефективните лековити треви, които по естествен начин подпомагат функционирането на нервната система. Таблетките са напълно безопасни и нямат странични ефекти. Ефективни са при стрес, депресия, тревожност, панически атаки, невроза, безсъние и др.