100% eco

Диабет тип 2 – какво трябва да знаем и как да го лекуваме?

Диабет тип 2 е хронично състояние, при което тялото не използва правилно инсулина. Това причинява повишаване нивата на кръвната захар, което може да доведе до други здравословни проблеми. Статистиката сочи, че голяма част от диагностицираните с диабет пациенти са с наднормено тегло. Установено е, че загубата на 5 до 10% от телесната маса помага по естествен начин за регулиране на захарта. От своя страна това води до намаляване нуждата от лекарства за диабет и понижаване на риска от развитие на сърдечни заболявания. За да се насърчи загубата на килограми, лекарите препоръчват да се намали приема на калории и да се увеличи физическата активност.

Промени в начина на хранене


Като цяло специалистите препоръчват консумацията на богати на хранителни вещества храни – плодове, зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни, протеини и здравословни мазнини. Не бива да се пропуска хранене, а порциите трябва да са равномерно разпределени през целия ден.

Физическа активност


Физическата активност е важна за регулиране на теглото и кръвната захар. Опитайте се да ограничите времето, прекарвано пред телевизора на дивана. Заложете на ежедневни разходки. Подходящи са аеробни упражнения и силовите тренировки два пъти в седмицата.

Лечение


В някои от случаите диабетът може да бъде контролиран само чрез промени в начина на живот (диета и спорт). Хранителни добавки, съдържащи червена боровинка, африканско манго, алое вера, био моринга, маки бери, хром пиколинат и биотин са друг естествен начин за регулиране на кръвната захар. Добавките могат да се приемат самостоятелно или да бъдат част от назначено лечение.

От особена важност е следенето на кръвната захар. Това може да става както в домашни условия (чрез тест ленти), така и в лабораторни (чрез кръвни изследвания).