100% eco

Болест на Хашимото – кои билки помагат?

Позната като хроничен лимфоцитен тиреоидит, болестта на Хашимото засяга милиони хора по целия свят. Може да се прояви във всеки период от живота, въпреки че най-често засяга жени на средна възраст.Заболяването кара имунната система погрешно да атакува и бавно да унищожава щитовидната жлеза и способността й да произвежда хормони.

При някои хора, болестта на Хашимото може да остане незабелязана в продължение на години, тъй като няма специфични симптоми, а имитира неразположенията на много други заболявания. Обикновено оплакванията на пациенти с Хашимото включват умора, депресия, запек, наддаване на тегло, изтъняване на косата и косопад, подпухване на лицето, нередовен менструален цикъл при жените, непоносимост към студ,както и уголемяване на щитовидната жлеза или гуша.

Диагностицирането става чрез кръвен тест. И въпреки че това е автоимунно заболяване, което не се лекува, съществуват редица методи, които помагат за забавяне на прогреса му. Наред с хормоно-заместващите лекарства, болестта на Хашимото се повлиява успешно и от лечение с билки. Сред растенията, които помагат за облекчаване на симптомите,в т.ч. намаляване нивата на хормона TSH и повишаване на хормоните на щитовидната жлеза са ехинацея, маточина, женско биле, очиболец, черен орех, валериана, глог и др.

Събрани заедно, всички тези билки намират място в натуралната българскa добавка „Тирохърб“, която се грижи за здравето на щитовидната жлеза по напълно естествен начин. Освен при Хашимото, таблетките се прилагат с успех и при пациенти с болестта на Грейвс, базедова болест, гуша, хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, щитовидни възли. „Тирохърб“ няма странични ефекти и може да бъде използван от хората, които имат непоносимост към традиционните лекарства, които се предписват при това състояние.

Правилният хранителен режим е друг важен фактор, които би повлиял положително при лечението на Хашимото. За да се поддържа здрава, щитовидната жлеза се нуждае от йод, цинк и селен. Тези хранителни вещества могат да бъдат набавени чрез храната – яйца, мляко и млечни продукти, бобови храни, риба и морски дарове, говеждо и пилешко месо са малка част от храните, които трябва да присъстват в менюто.