100% eco

10 храни,които могат да ни помогнат да изглеждаме по-млади

Остаряването е естествен процес, който не може да бъде избегнат. Въпреки това, храните, които приемаме могат да ни помогнат да остаряваме красиво, както от вън, така и от вътре. Това са 10 храни, които имат особена заслуга за поддържане на младежкия вид на кожата.

Екстра върджин зехтин
-Зехтинът има силни противовъзпалителни свойства, които помагат за поддържане еластичността на кожата и намаляват риска от уврежданията,причинени от слънцето. Зехтинът се грижи и за нормализиране на кръвното налягане, намаляване риска от сърдечни заболявания, както и за предотвратяване на метаболитен синдром.

Зелен чай
–Заради високото си съдържание на антиоксиданти, зеленият чай защитава основния протеин в кожата – колагена. По този начин се намаляват признаците на стареене, а кожата възвръща еластичността си.

Мазни риби
– Тъй като са основен източник на Омега-3 мастни киселини, мазните риби предпазват кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Една от най-полезните риби е сьомгата. Тя съдържа каротеноиден антиоксидант, наречен астаксантин, за който е доказано,че подобрява хидратацията и еластичността на кожата.

Тъмен шоколад /какао
-Тъмният шоколад с високо съдържание на флаванол. Приемът му увеличава притока на кръв към кожата, изглажда фините бръчки и подобрява хидратацията.

Зеленчуци, съдържащи витамин С
- С най-високо съдържание на този витамин са зелените листни зеленчуци, броколите, доматите и чушките. Редовният им прием увеличава антиоксидантната активност и предпазва кожата от уврежданията на свободните радикали. Проучванията са установили,че хората, които редовно консумират богати на витамин С зеленчуци, имат по-малко бръчки.

Ленени семена
–Наред с останалите ползи за здравето – понижаване на холестерола, намаляване на кръвната захар и инсулина, ленените семена имат множество ползи и за здравето на кожата. Те я предпазват от слънчеви увреждания и, изравняват тена и намаляват бръчките.

Нар
–Нарът е един от най-силните природни антиоксиданти. Консумацията му възстановява увредената кожа и увеличава производството на колаген. Плодът е полезен и за намаляване на възпалението, контролиране на кръвната захар и подпомагане лечението на пациенти, лекуващи се от рак на дебелото черво.

Авокадо
–Съдържащите се в авокадото мононенаситени мазнини, както и антиоксидантите - лутеин и зеаксантин осигуряват допълнителна защита на кожата и ДНК.

Домати
- Доматите са богати на ликопен, за който е известно, че предпазва кожата от стареене и помага за намаляване на бръчките.

Костен бульон
– Колагенът, съдържащ се в костния бульон одобрява еластичността и влажността на кожата, като същевременно намалява бръчките.

От всички видове колаген обаче, най-добре се абсорбира морският. Под формата на хранителна добавка, доказала своята сила и мощ в борбата с остаряването, морският колаген присъства сред гамата продукти на Bulgar Herbs. Още за добавката и нейните ползи, вижте ТУК.